Idealna zapiekanka z indykiem i warzywami

0
54
Idealna zapiekanka z indykiem i warzywami

Zapiekanka z indykiem i warzywami to świetny pomysł na obiad. Składniki zapiekanki możemy zmieniać w zależności od naszych upodobań oraz od zawartości naszej lodówki. Na przygotowanie dania z mięsem z indyka nie potrzebujemy dużo czasu. Po umieszczeniu wszystkich składników na zapiekankę w naczyniu żaroodpornym i włożeniu zapiekanki do piekarnika mamy czas na posprzątanie kuchni. Gdy podajemy zapiekankę, kuchnia jest czyściutka i przepełniona zapachem unoszącym się z piekarnika.

Zapiekanka z indykiem – jak przygotować mięso z indyka

Mięso z indyka należy odpowiednio przygotować, zanim poddamy je obróbce termicznej. Najpierw myjemy je dokładnie pod zimną wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie ostrym, spiczastym nożem wykrajamy zbędne błonki oraz żyłki. Pierś z indyka kroimy w dużą kostkę. Mięso koniecznie należy zamarynować w ulubionych przyprawach. Przyprawy tj. sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, chili, kurkuma, oregano, czosnek nadadzą mu smaku oraz aromatu.

Zapiekanka z indykiem i warzywami – składniki

Jakie składniki potrzebujemy na zapiekankę? Zapiekanka z indykiem i warzywami świetnie sprawdzi się z większością warzyw, jakie znajdziemy w naszej lodówce lub zamrażalce. Na zapiekankę świetnie nadają się warzywa tj. kalafior, brokuły, brukselka, zielony groszek, zielona fasolka, cukinii, bakłażany, marchewka, szparagi, szpinak. Oprócz warzyw potrzebujemy pierś z indyka oraz kilka dodatkowych składników.

Składniki:

  • 200 g piersi z indyka
  • 400 g dowolnych warzyw
  • 150-200 g grubego makarony
  • 400 ml słodkiej śmietanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  •  ser gouda do posypania
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • ulubione przyprawy do zamarynowania mięsa

Jak zrobić zapiekankę z indykiem?

Zapiekanka z indykiem i warzywami to bardzo proste danie. Warzywa na zapiekankę lekko obgotowujemy i odcedzamy. Zamarynowaną pierś z indyka podsmażamy na rozgrzanej patelni na brązowy kolor. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Ze śmietanki przygotowujemy sos beszamelowy. W tym celu mieszamy śmietankę z jajkiem oraz mąką. Całość doprawiamy pieprzem solą oraz gałką muszkatołową i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Gdy sos beszamelowy się zagotuje, powinien lekko zgęstnieć. Warzywa, makaron oraz pierś z indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego i delikatnie mieszamy. Całość zalewamy sosem i posypujemy startym serem.

Jak długo piec zapiekankę z indyka i warzyw?

Zapiekanka z indyka i warzyw potrzebuje około 30 minut. Jeśli składniki zapiekanki były gorące, będzie ona gotowa znacznie szybciej. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 200 stopni. Kiedy zapiekanka jest gotowa? Sos powinien lekko bulgotać, a zapiekanka powinna nabrać pięknego złocistego koloru.

Zapiekanka z indyka i warzyw to bardzo smaczne, zdrowe oraz niezwykle oszczędne danie. Możemy je przygotować ze świeżo zakupionych składników. W zapiekance świetnie sprawdzą się również resztki warzyw, jakie znajdziemy w naszej kuchni. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej dietetyczne, możemy zamiast śmietanki użyć mleka.

Szukasz więcej pomysłów na przygotowanie pysznej zapiekanki z indyka? Zapraszamy: https://wingsofquality.eu/recipes/zapiekanka-z-indykiem-trzy-przepisy-na-obiad-z-piekarnika/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj